Amerykańskie food trucki na polskich drogach

Znane z amerykańskich filmów i seriali, gdzie stanowią dość częsty i popularny wątek, wielkie samochody-kuchnie, to tylko jedna z ostatnich zagranicznych nowinek, które trafiły do Polski. Food trucki zyskały jednak szczególne grono sympatyków wśród osób, które cenią sobie niezależność własnej kuchni i nie chcą się na stałe związywać z jednym miejscem.
Dlatego też i w Polsce coraz częściej spotkać można ogromne auta, które z pozoru przypominają przyczepy campingowe, ale w rzeczywistości są zupełnie czym innym. Food truck to bowiem specjalny typ pojazdu połączonego z przyczepą (w środku wszystko znajduje się w jednym pomieszczeniu, przedzielonym ewentualnie małą ścianką), gdzie można gotować i serwować przeróżne posiłki. Przeróżne, bo food trucki występują w dowolnych konfiguracjach: najpopularniejsze, czyli z przekąskami fast foodowymi, ale również z daniami wegetariańskimi, z kuchnią azjatycką, z kanapkami (food trucki ze świeżym pieczywem), lodami, naleśnikami, goframi i innymi słodkościami.