Czemu food trucki są popularne?

Nad fenomenem food trucków, poruszających się nierzadko po całej Polsce i serwujących w jej najdalszych zakątkach kulinarne specjały, zastanawiają się już nawet socjologowie. Co prawda daleko nam jeszcze do sytuacji, w której potencjał food trucków zostanie zbadany i przeanalizowany przez naukowców, ale już dzisiaj pojawiają się liczne próby zdania, co tak naprawdę sprawia, że są one tak bardzo popularne.
Można jednak założyć, że swoją popularność zawdzięczają ogólnej wszechstronności: łatwemu dostępowi do oferty i mobilności, która umożliwia im przemieszczanie się z miejsca na miejsce, nierzadko tego samego dnia. Oczywiście food truck jest nadal nie lada atrakcją samą w sobie – w Polsce przywykliśmy do jedzenia w restauracjach, barach lub specjalnych budkach, ale rzadko kiedy nawet te budki mogły się przemieszczać z miejsca na miejsce. Tymczasem ruchoma kuchnia, która jest połączona z samochodem, przyciąga uwagę wielu klientów. I już sam fakt, że jedzenie serwowane jest z takiej „nowości”, sprawia, że mnóstwo osób postanawia skorzystać z takiej oferty.