Czy przyczepa gastronomiczna to rozwiązanie tylko na sezon letni?

Decydując się na rozpoczęcie działalności związanej ze sprzedażą produktów żywnościowych w przyczepie gastronomicznej, trzeba odpowiednio wybrać czas rozpoczęcia pracy. Najlepszym okresem na rozpoczęcie sprzedaży jest marzec lub kwiecień, ponieważ to właśnie przez okres wiosenny oraz letni można zarobić najwięcej. Dlaczego tak jest? Późna jesień oraz zima nie nastrajają do wychodzenia z domów, a przez to, że szybciej robi się ciemno, większość osób chce jak najszybciej znaleźć się w swoim mieszkaniu, a nie chodzić po mieście w poszukiwaniu przyczepy gastronomicznej. Rozpoczynając swoją działalność wiosną i prowadząc ją aż do jesieni, jest spora szansa, że znajdzie się wielu stałych klientów, wiernych nam także zimą. Wiele osób decyduje się jednak na zawieszenie działalności w okresie zimowym, ponieważ nie opłaca im się jej prowadzenie. Zależy to jednak od tego, co znajduje się w menu w przyczepie. Lody, gofry i naleśniki częściej są spożywane latem, natomiast kebaby, hamburgery i frytki są chętnie kupowane przez cały rok.