Ewolucja food trucków

Widok wielkich samochodów-furgonetek, które przemieszczają się po polskich drogach, nie jest dziś żadnym zaskoczeniem. Zaskoczeniem mogą być jednak te same samochody, które pełnią rolę przewoźnych ulicznych… kuchni. Jedzenie serwowane z tak zwanych food trucków staje się coraz bardziej popularne, a w dużych miastach takie wozy cieszą się ogólnym zainteresowaniem.
Idea food trucków narodziła się kilkadziesiąt lat temu, gdy restauratorzy szukali prostego i łatwego pomysłu na zaoferowanie swojej kuchni szerszej publiczności. Pierwsze obwoźne restauracje w niczym jednak nie przypominały tego, co dziś określany mianem food truck – były mało mobilne i słabiej wyposażone. Potrawy gotowane były w restauracji a z ‚budki’ jedynie sprzedawane. Dzisiaj w food truckach jedzenie jest nie tylko sprzedawane i odgrzewane, ale i przede wszystkim przygotowywane na miejscu z gotowych składników i półproduktów. Mogą to być potrawy przeróżne: od prostych frytek i hamburgerów, przez sałatki, naleśniki i kanapki, w końcu po menu, którego nie powstydziłaby się żadna porządna restauracja serwująca domowe obiady.