Food truck czy zwykły lokal?

Rozpoczęcie sprzedaży w lokalu gastronomicznych nie jest proste, podobnie sprawa wygląda w przypadku food trucka. Należy zmierzyć się z wieloma przepisami, które nie zawsze są przyjazne przedsiębiorcy i często zmuszają do wprowadzania wielu zmian w lokalu. Co lepiej sprawdza się w prowadzeniu działalności gospodarczej oferującej produkty gastronomiczne? Zarówno pierwsze, jak i drugie rozwiązanie mają swoje plusy i minusy, z pewnością jednak food truck daje to, czego żaden inny lokal nie może dać. Przede wszystkim jest to rozwiązanie mobilne, które pozwala na pokrycie potrzeb większej ilości klientów poprzez zmianę miejsca przebywania. Jest to więc doskonałe rozwiązanie dla firm, które chcą przez cały czas mieć klientów, co nie jest możliwe do osiągnięcia w przypadku stacjonarnych restauracji. Zwykły lokal oferuje za to większą liczbę miejsc siedzących, których food truck zazwyczaj nie ma. Wybór zależy także od zasobności portfela, a food truck jest na pewno tańszym rozwiązaniem, niż budowa lub zakup lokalu gastronomicznego.