Food truck, czyli jak gotować w samochodzie

O tym, że w autach można przewozić najróżniejsze rzeczy, wie chyba każdy Polak, który próbował przewieźć popularnym Maluchem wersalkę lub lodówkę. Ale o tym, żeby w samochodzie zainstalować… kuchnie, dowiadujemy się od stosunkowo niedawna. A to głównie za przyczyną specjalnych wozów – food trucków, z których na ulicach serwowane są przeróżne dania kulinarne, obiady, przekąski i desery.
W przeciwieństwie do przyczepy gastronomicznej – chociaż funkcjonowanie w obu przypadkach jest praktycznie identyczne – food truck jest w całości samochodem połączonym z kontenerem, gdzie znajduje się część kuchenna. Nie trzeba więc go nigdzie przyczepiać, aby przemieścić się z miejsca na miejsce, a wystarczy po prostu wsiąść za kierownicę. Gotowanie w samochodzie wiąże się jednak z pewnymi niedogodnościami, ponieważ na małej przestrzeni trzeba zmieścić bardzo wiele sprzętów kuchennych i mebli. Uniemożliwia to swobodne ruchy i często food trucka może obsługiwać maksymalnie dwie osoby, by wzajemnie się nie potrącać.