Food truck – prosty pomysł na sezonowy biznes

Jeśli zastanawiasz się nad sposobem, w jaki sposób szybko dorobić, a przy tym interesujesz się gotowaniem i… masz prawo jazdy, to może warto rozważyć pomysł otworzenia swoistej restauracji na kółkach? Pomysł też już dawno sprawdził się w Stanach Zjednoczonych, w Zachodniej Europie, a nawet w Meksyku, gdzie na wąskich uliczkach zatłoczonych miast nie brakuje rzucających się od razu w oczy food trucków.
To nic innego jak specjalne samochody dostosowane do gotowania i serwowania przeróżnych dań: od typowych fastfoodów po jedzenie wyszukane, tradycyjne , przygotowywane z wyselekcjonowanych produktów, zawsze świeżych i o wiele mniej kaloryczne. Food truck posiada jedną zasadniczą zaletę – może się bez problemu przemieszczać z miejsca na miejsce w ciągu kilku , kilkunastu minut. W jednej chwili można wydawać posiłki, by minutę później stać już na skrzyżowaniu kila ulic dalej. Food trucki zyskały na popularności dzięki swojej mobilności – spotkać je można podczas imprez, zgromadzeń, koncertów, na festiwalach muzycznych, koło szkół, biurowców lub uczęszczanych ulicach miast.