Food truck zamiast restauracji?

Założenie własnej restauracji w lokalu, nawet dostosowanym do prowadzenia takiej działalności, to olbrzymie koszty. Pieniądze są potrzebne na remont, wyposażenie, opłacenie pracowników, zakup produktów żywnościowych – które mogą się marnować, jeśli w danym dniu lub tygodniu nie będzie wielu klientów. Zupełnie inaczej działa food truck, przez wielu nazywany kuchnią na kołach.
Decydując się na taki biznes nie tylko zmniejszamy ponoszone koszty, ale również ryzyko finansowych strat z niesprzedanych produktów. Food truck jest u nas dość młodym biznesem i stanowi w Polsce olbrzymią atrakcję: już z samego tego powodu jest częściej wybierany niż budki gastronomiczne czy normalne restauracje. Dodatkowo możemy się od razu przemieszczać całym pojazdem: nie musimy pod przyczepę podczepiać auta, ponieważ food truck to kuchnia i auto w jednym. Brak klientów w jednym miejscu? Żaden problem! Wystarczy przestawić się w inne miejsce i znów zarabiać – nic nie stoi na przeszkodzie, by to inne miejsce było nawet w zupełnie innym mieście.