Food trucki podbijają rynek wegetariański

Dania serwowane z gastronomicznych budek, które często można spotkać na przykład przy placach dworcowych, szkołach lub uczelniach wyższych, raczej nie należą do najzdrowszych. Nieco inną receptę na zadowolenie podniebień klientów znaleźli właściciele food trucków. Z kuchni na kołach coraz częściej serwuje się bowiem jedzenie nie tylko zdrowie i świeże, ale również wegetariańskie.
Kanapki, sałatki, warzywne przekąski, koktajle owocowe i warzywne, soki – to wszystko dostaniemy w większości food trucków, które działają w sektorze wegetariańskim. I nie można powiedzieć, by brakowało im klientów! Co ciekawe, największy popyt na tego typu jedzenie jest w pobliżu centrów miast i wielkich budynków korporacyjnych. Dobrze prowadzony food truck, gdzie serwuje się pyszne i świeże jedzenie, jest w stanie tylko w porze lunchu obsłużyć nawet dwie setki osób i zarobić kilkaset złotych – a nie należy zapominać o innych godzinach i klientach. Wegetariańskie kuchnie na kołach coraz częściej docierają i do mniejszych miasteczek, gdzie również są wysoko cenione.