Gotuj smacznie w food trucku

Jedzenie z budek, przyczep gastronomicznych, food trucków czy z plażowych stoisk chatek (popularnych miejsc sprzedawania lodów czy chłodnych napojów) to popularny motyw w branży gastronomicznej w każdym rozwijającym się kraju. Ciężko sobie wyobrazić okolice stadionów, szkół czy cyrków oraz wesołych miasteczek, gdzie zabrakłoby przyczep z przekąskami, fast foodami, kanapkami czy różnymi deserami.
Niestety w większości przypadków jedzenie serwowane w takich miejscach nie należy do najzdrowszych, ale to wcale nie oznacza, że jest całkowicie niezdrowe lub zupełnie niesmaczne. Wręcz przeciwnie, dobrze prowadzony i doskonale zaopatrzony food truck charakteryzuje się właśnie tym, że sprzedaje posiłki smaczne i szybko sycące apetyt. Cała tajemnica nie tkwi bowiem w samych przepisach i sposobie przyrządzania takich potraw. Równie ważne jest to, aby były wykonane one ze świeżych składników wysokiej jakości – istotne w food truckach są więc regularne dostawy składników, w szczególności warzyw, owoców i mięsa, które są nierzadko przywożone nawet codziennie lub co drugi dzień.