Idea slowfood, czyli o lokalnym i świadomym jedzeniu

W dzisiejszych czasach ludzie przywiązują coraz większą wagę do jakości jedzenia. Sprawdzają skład produktów, szukają towarów jak najmniej przetworzonych i z minimalną ilością substancji konserwujących. Moda na slow food, czyli ideę delektowania się posiłkiem i czerpania przyjemności z jego spożywania, ochrona wyrobów lokalnych producentów oraz promowanie świeżej i tradycyjnie wyrabianej żywności, rozwija się coraz szybciej. Zauważają to właściciele foodtrucków, którzy w swojej ofercie zawierają wiele potraw „slow„. Mogą to być hamburgery, zupy, różnego typu desery. Przygotowanie dania trwa minimum kilkanaście minut, jednak klienci są gotowi poczekać, w zamian otrzymując zdrową i smaczną żywność. Właściciele przyczep umieszczają często w widocznym miejscu informację o dostawcy produktów i sposobie ich przygotowania – gotowania w niskiej temperaturze pozwalającej zachować maksymalną ilość składników odżywczych czy braku zamrażania i stosowania półproduktów.  To gwarantuje klientom jakość i wiarygodność, że ich potrawa została przygotowana w szczególny sposób.