Mierzymy opłacalność food trucków

Setki, tysiące a może setki tysięcy złotych? Ile można zarobić na food trucku, ile pieniędzy trzeba włożyć w rozpoczęcie biznesu, ile czasu poświęcić na jego rozkręcenie? Pytań jest wiele, a osób, które mogłyby udzielić na nie odpowiedzi, jak na lekarstwo. W Polsce biznes food trucków dopiero raczkuje i każdy z food truckowców trzyma swoją wiedzę dla siebie, dzieląc się nią wyjątkowo niechętnie.
Nie można jednak zaprzeczyć, że food truck może być bardzo dochodowym interesem, na którym – w odpowiednim sezonie, z właściwym menu i doskonałą miejscówką – można zarobić nawet kilka tysięcy złotych tygodniowo. Największe zarobki odnotowuje się w food truckach stacjonujących nad morzem w sezonie letnim: mimo ogromnej konkurencji każda z restauracji na kołach może liczyć na spore zyski. Zarabia się głównie na jedzeniu fast foodowym, ale również na lodach, wacie cukrowej, gofrach. Na spore zarobki, tym razem już w miastach, mogą z kolei liczyć właściciele food trucków serwujących posiłki wegetariańskie.