Mobilna gastronomia

Mobilna gastronomia staje się coraz popularniejsza. Wyposażenie własnego food trucka pociąga za sobą zazwyczaj mniejsze koszty niż wyposażenie sporego lokalu. Food truck jest miejscem, z którego można na wynos zabrać gotowe przekąski albo obiad. Właściciele takich biznesów oferują w nich dosłownie wszystko. Zaczynając od klasycznych kurczaków z rożna, poprzez makarony, pierogi i dania polskie, kończąc na egzotycznych daniach azjatyckich. Do tego klient ma pewność co do tego, w jakich warunkach przygotowane jest jego jedzenie – w końcu cały proces gotowania jest wystawiony na widok, nie ma tam miejsca na używanie nieświeżych produktów, a klient ma unikatową okazję podpatrzenia, jak przyrządzone jest jego ulubione danie. Mobilna gastronomia nie jest jeszcze u szczytu popularności w Polsce, ale zaczyna być coraz bardziej znana. Dzięki możliwości szybkiego przenoszenia swojego biznesu z miejsca na miejsce, właściciele food trucków mogą oferować swoje usługi pod firmami czy na różnych festiwalach.