Prosty pomysł na biznes

Jeśli lubisz gotować i podróżować, a nienawidzisz reguł, które krępują wielu kucharzy pracujących w restauracjach – kup food trucka. To swoistego rodzaju ewenement na gastronomicznym rynku nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale i całej Europy. Food trucki na stałe wpisały się już w drogowy krajobraz i choć w Polsce można się na nie natknąć tylko w pełni sezonu, to już zdobyły grono stałych sympatyków.
Decydując się na rozkręcenie biznesu, jakim jest food truck, musimy mieć świadomość, że to praca sezonowa, wymagająca ciągłej aktywności i olbrzymich umiejętności logistycznych. Dodatkowo sam zakup wozu to już wydatek rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych; do czego dołożyć trzeba pozyskanie odpowiednich zezwoleń i przejście kontroli sanitarnej. Food trucki wymagają oczywiście znajomości rzemiosła kulinarnego, co oznacza konieczną umiejętność gotowania i przygotowywania potraw. Mniejszy problem, gdy będziemy sprzedawać same fast foody, ale przy bardziej zaawansowanej kuchni konieczne będzie wynajęcie profesjonalnego kucharza.