Riksza gastronomicznej – moc zalet i oszczędności

Riksza to prosty a jakże użyteczny pojazd. Jest stosunkowo lekki, w ruch wprawia go praca ludzkich mięśni. Mimo niewielkich rozmiarów, dobrze zaprojektowany może pomieścić wiele – pasażerów lub towarów. Riksze wykorzystywane są jako atrakcja turystyczna, rodzaj ekologicznej taksówki oraz w branży gastronomicznej. Jej niewątpliwą zaletą jest wydajność – riksza jest bardzo tania w utrzymaniu, nie zużywa paliwa, napędza go kierowca. Niewielki rozmiar pozwala wjechać rikszą w wiele niedostępnych dla przyczep czy dużych pojazdów miejsc. Riksza może także korzystać z deptaków i ścieżek rowerowych. Jak wykorzystywane są te małe mobilne punkty gastronomiczne? Wielu właścicieli sprzedaje w nich kawę, lemoniadę, lody a nawet jadalne kasztany. Spora ilość proponuje także hot-dogi czy kukurydzę. Tak naprawdę wszystko zależy od pomysłowości właściciela – przechodnie z pewnością skuszą się na prażone orzechy, świeżo robione kanapki czy owocowe sałatki. W rikszy zamontować można pojemniki pozwalające przechowywać produkty, schładzać je lub podgrzewać. To świetne rozwiązanie szczególnie sprawdza się w miastach turystycznych.