Warunki sanitarne w przyczepach gastronomicznych

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że podczas przygotowywania jedzenia: zwykłej kanapki na śniadanie, domowego obiadu czy wykwintnej kolacji, należy zachować odpowiednie warunki sanitarne. Dbałość o higienę przyrządzania posiłków dotyczy w szczególności restauracji i innych miejsc, w których są one serwowane. Również więc w przypadku przyczep gastronomicznych, w których sprzedawane są szybkie przekąski, fast foody i różnego rodzaju jedzenie.
Powstaje zatem dość ważne pytanie: czy przyczepy gastronomiczne są przygotowane do tego, by właściwie zadbać o ich warunki sanitarne? W nowszych modelach przyczep nie ma z tym najmniejszego problemu, ponieważ wyposażone są w zbiorniki wodne, nierzadko z ciepłą wodą. Wystarczy więc po zakończeniu pracy przetrzeć blaty i sprzęty kuchenne, zabezpieczyć składniki jedzenia (przyczepy posiadają lodówki i zamrażarki). Oczywiście należy bezwarunkowo bać o to, by podczas przygotowywania potraw zachowywać niezbędne wymogi sanitarne, myć dłonie i stosować odpowiednie środki higieniczne.