Zaglądamy do wnętrza food trucka

Są mobilne, uniwersalne, rzadko spotykane a przez to stanowią nie lada ciekawostkę i pozwalają zdobyć cenne doświadczenie gastronomiczne. Food trucki znane są w Stanach Zjednoczonych już od wielu dekad, w Europie Zachodniej od około dwudziestu lat, a w Polsce stanowią branżę dopiero co raczkującą. Ale nie oznacza to, że są w czymś gorsze.
Do największych zalet food trucków należy wspomniana już wcześniej mobilność, jednak o głowę bijącą tą z przyczep gastronomicznych. Przede wszystkim food truck to jeden pojazd, który łączy w sobie samochód oraz przyczepę (w tym wypadku pakę), posiada więc wspólne wnętrze. Część kierowcy nie jest w żaden sposób oddzielona od części kuchennej, zaś sama granica jest po prostu umowna. Wyposażenie wnętrza jest z kolei bardzo podobne do tego z przyczep: szafki, urządzenia do gotowania i smażenia, blaty, lodówki, zamrażarki, czyli wszystko, co jest niezbędne podczas przygotowywania posiłków. Jedna z bocznych ścian jest dodatkowo przeszklona i wyposażona w ladę, na której serwowane są dania i gdzie obsługiwani są klienci.