Zastosowanie przyczep gastronomicznych

Niewielkie budki z przekąskami i napojami, które często w okresie wakacyjnym widujemy nad morzem, jeziorami lub podczas wielkich imprez i koncertów, to zazwyczaj nic innego, jak standardowe przyczepy dostosowane do działalności handlowej. Obecnie popularność takich przyczep wzrasta z roku na rok z powodu coraz szerszych zastosowań, jakie można dla nich znaleźć.
Szeroki wachlarz możliwości, jakie dają przyczepy gastronomiczne, opiera się między innymi na wykorzystaniu ich jako przewoźnej smażalni ryb, baru naleśnikowego lub sałatkowego, przyczepy z lodami, zimnymi napojami czy przyczepy do sprzedaży kawy czy gofrów. Coraz częściej przyczepy nabierają również znanego z amerykańskich realiów charakteru i przekształcane są w bary fast-food, gdzie można kupić frytki, hot-dogi, hamburgery albo zapiekanki. Rzadko, ale sukcesywnie pojawiają się również przyczepy gastronomiczne, z których sprzedawane są kanapki robione na miejscu, dania na ciepło z domowej kuchni: pierogi, krokiety a nawet przeróżne zupy.